Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Czarne statystyki Rak [...]
Finasteryd występuje pod nazwami: Propecia, Proscar, Androster, Finahit, Symasteride, Finaran, Finpros itd. W wielu krajach jest rejestrowany pod różnymi nazwami. Często jest stosowany przez osoby mające problem z łysieniem androgenowym lub prostatą. Dlaczego? Wyniki: u 38% pacjentów z grupy 320 mg palmy stwierdzono zwiększenie przyrostu włosów w [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim odkrytym w 1932 r. powstającym podczas metabolizmu metioniny. Wg obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Nadmierna podaż metioniny czy też zaburzenia jej przemiany, [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej ma często decydujące znaczenie dla utrzymania zdrowia, poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziałania kancerogenezie, insulinooporności, zmianom zapalnym w ustroju, zapobiegania incydentom sercowo-naczyniowym itd. Interwały tempowe – jest to odmiana biegu progowego (czyli biegniemy blisko naszego [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) zadomowiły się na dobre i dla wielu stały się rutynowym elementem planu, takim samym jak trening i dieta. Nie zawsze warto po nie sięgać. Oczywiście powinienem szczerze odradzać wszystkim kontakt z farmakologią, ale to nic nie da. Kto chce, znajdzie sposób i wygospodaruje finanse, pozwalające na cykl [...]
Istnieją setki badań, których wyniki wskazują, iż przekłuwanie ciała (piercing) i wykonywanie tatuaży są związane z licznymi patologiami. Badania, które dotyczyły wykonywania przekłuć ciała (nietypowych kolczyków), wykazały, że 2% Amerykanów zgłasza posiadanie kolczyków (nie licząc płatka ucha), a kobiety mają więcej kolczyków niż mężczyźni. [...]
Nieróżnorodna dieta i nadużywanie nawet najzdrowszych pokarmów i związków nie przynosi korzyści zdrowotnych, za to może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Wiele osób beztrosko faszeruje się dawkami witamin, które wielokrotnie przekraczają zalecane. W Internecie powszechna jest również dezinformacja medyczna. Autorzy rozmaitych poradników piszą [...]
Otyłość wynika z długotrwałego braku nierównowagi między spożywaną a wydatkowaną energią. To proste stwierdzenie maskuje jednak skomplikowaną sieć biologicznych i behawioralnych czynników. Chociaż wydawać by się mogło, że każdy zna korzyści ze zgubienia nadwagi, to nie wszyscy wiedzą, że benefity wykraczają ponad poprawę sylwetki i wydolności. [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
W dobie plagi otyłości istnieje kilka mitów, które są silnie zakorzenione w świadomości i powielane w Internecie. Czasem ogólnie dane stwierdzenie jest prawdziwe, ale tylko dla wybranej, wąskiej grupy osób. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Oto przegląd trzech wybranych przeze mnie mitów dotyczących tego problemu. Otyłość i nadwaga to problem [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] wysiłkową Na podstawie ww. badań diagnostycznych może okazać się konieczny np. 24 h pomiar EKG (Holter), badanie zmienności rytmu serca (HRV), badanie polikardiograficzne (ocena podokresów skurczów lewej komory serca) lub radiogram (RTG). W wybranych przypadkach stosuje się angiografię wieńcową, angiografię tomografii komputerowej (angio-TK), [...]
Spożywanie suplementów diety w celu poprawy wydajności treningowej jest popularne wśród zarówno sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie, a azotany (NO3-) z buraków są tutaj doskonałym przykładem. W wielu badaniach zaobserwowano, że suplementacja NO3− może poprawić siłę i moc mięśni oraz wydolność organizmu w różnego rodzaju aktywnościach. [...]
[...] on Social Media” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30005293 Katarzyna Eufemia Przybyłowicz, Dorota Jesiołowska1, Małgorzata Obara-Gołębiowska2, Lidia Antoniak „Subiektywna ocena masy ciała a zachowania żywieniowe kobiet w wieku prokreacyjnym” Jennifer S.Mills “Selfie” harm: Effects on mood and body image in young women [...]
[...] i rozluźnianiu. Przykładem takiego ćwiczenia są np. wyprosty podudzi na maszynie. Czy lustra poprawiają wyniki sportowe? W jednym z badań naukowych, których celem była ocena efektywności ruchu, sprawdzono, czy skupienie się na mięśniach ma znaczenie. W badaniu porównano dwie formy obserwacji. Pierwsza polegała na skupieniu się na pracy [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie. Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]
Interwały to pojęcie bardzo ogólne. Bez uściślenia parametrów treningu (np. czasu trwania, intensywności) trening ciągły (klasyczne aeroby) lub przemienny (interwałowy) niewiele znaczy. Naprzemienny marsz (4-6 km/h) i trucht (7-8 km/h) są przykładem interwałów w strefie tlenowej. Gdzie interwały okazały się nieskuteczne? W badaniu Shelley E. [...]
[...] mg magnezu i 11,25 mg cynku, zmieszane ze 100 g miąższu gruszki) lub placebo (100 g miazgi gruszkowej) codziennie przez 8 tygodni, 1 godzinę przed snem. Głównym celem była ocena jakości snu za pomocą wskaźnika jakości snu Pittsburgh. Zastosowano również inne narzędzia. Całkowity czas snu oceniano za pomocą czujnika w kształcie opaski na ramię. [...]